نویسنده ایرانی، سفر در زمان (اشکانیان)

نویسنده ایرانی: سفر در زمان (اشکانیان)

نمونه تولید محتوا تاریخی و طنز. این مطلب دومین قسمت از مجموعه سفر در زمان است و به دوران اشکانیان اختصاص دارد.

نویسنده ایرانی باید مثل رستم، چندین خان رو پشت سر بذاره تا بتونه به درآمد و شاید کمی محبوبیت برسه. در این مجموعه مطلب طنز، من، محمد دریکوند، نویسنده ایرانی به دوره های تاریخی مختلف سفر می کنم و نگاهی به اوضاع نویسندگی در این دوره ها میندازم. قسمت قبلی به دوره هخامنشیان اختصاص داشت و در این قسمت قراره به دوره اشکانیان سفر کنیم. جایی که پس از نابودی سلوکیان، نیازه کمی هویت ایرانی احیا و فرهنگ یونانی کم رنگ بشه.

نویسنده ایرانی در دوره اشکانیان: چالش چند زبانی!

نویسنده ایرانی در دوره اشکانیان فقط با یه زبان سر و کار نداشت. درست مثل دوره هخامنشیان، قلمرو حسابی گسترده بود و دربار شبیه سازمان ملل به نظر می رسید! من باید با زبان های مختلفی مثل پهلوی اشکانی، آرامی و یونانی آشنا بودم تا هر طور لازم بود، نوشته ها رو روی پوست، پاپیروس، سکه، سنگ و صخره درج می کردم.

من از شغل های اداری و درباری خیلی خوشم نمیاد، اما برای کسب درآمد احتمالا مجبور بودم به چنین کارهایی مشغول بشم. بیایید فرض کنیم در دربار استخدام شدم و حالا باید برای شروع کار کتیبه ای بنویسم. از اونجایی که پهلوی اشکانی زبان رسمی محسوب میشه، بهتره کتیبه رو با این زبان آماده کنم. کتیبه مهمی به من ندادن و کاربرد موقتی داره! پس باید اونو روی لوح گلی یا پاپیروس بنویسم.

وقتی کتیبه رو تحویل میدم و میخوام از پنجره نگاهی به مناظر اطراف رودخانه بندازم، از در وارد میشن و میگن که خیلی از درباریان نمی تونن درست کتیبه رو بخونن! اونا میخوان با زبان آرامی هم کتیبه رو بنویسم. در اوایل حکومت هستیم و هنوز زبان آرامی رسمیت بیشتری داره. نمیخوام خیلی زود اخراج بشم، پس این کارو می کنم و کتیبه آرامی رو تحویل میدم. کمی بعد دوباره وارد میشن و میگن کتیبه رو به زبان یونانی هم آماده کن! سعی می کنم خشمگین نشم؛ فقط می پرسم می دونید این کتیبه در مورد چیه؟ مطمئنید لازمه به یونانی هم نوشته بشه؟!

متن کتیبه: «ذخایر آذوقه‌ انبار سلطنتی شهر تیسفون به طرز مشکوکی ناپدید می ‌شود و برخی سرداران به‌ جای جنگ، مشغول غارت کردن نان و نمک دربار هستند. هرگونه قاچاق گندم، جو یا حتی یک تکه گوشت نمک سود، برابر با خیانت به خشایَ وَزرَکَ (شاه بزرگ) است و مجازات آن رژیم غذایی از نوع فقط سبزیجات خواهد بود!»

نویسندگی روی سکه های اشکانی

نویسندگی روی سکه های اشکانی

نویسنده ایرانی در دوره اشکانیان مجبور نبوده فقط اسناد حکومتی، بین المللی و مکاتبات رسمی رو بنویسه. در این دوره تاریخی، از سکه ها علاوه بر تجارت و مبادله، برای انتقال نوشته های کوتاه استفاده می کردن. برای این کار ابزار حکاکی و مهرهای فلزی لازم بود. به عنوان یه نویسنده ایرانی با اوضاع مالی خراب حاضرم به حکاکی و چکش کاری سکه های نقره، مس و به ویژه طلا بپردازم. چرا؟ تا در زمان حال اونا رو پیدا کنم و به عنوان گنج بفروشم!

نویسندگی روی سکه کار آسونی به نظر نمیاد، اما فرصت مخفی کردن چندین سکه رو در محل مناسب فراهم می کنه. من در حال حاضر در لرستان زندگی می کنم، پس باید سکه ها رو جایی در غرب قلمرو پنهان کنم! جایی نزدیک شهر تیسفون یا حتی شوش که احتمالا مراکز ضرب سکه در دوره اشکانیان بودن. آدم حریصی نیستم، پس یه دونه سکه طلایی یا شاید چند دونه کافیه! بهتره اونا رو توی یه صندوقچه کوچیک بذارم. اگه یه دستگاه جی پی اس دستی باهام باشه راحت تر می تونم موقعیت محل دفن سکه ها رو ثبت کنم!

نویسنده ایرانی و همکاری با گوسان ها و نقالان!

نویسندگی در دوران اشکانیان بیشتر مختص امورات حکومتی، ضرب سکه و کتیبه بود. من به عنوان یه داستان نویس باید روش های جذابی برای بیان آثارم پیدا می کردم. بهترین روش به نظرم همکاری با نقالان و گوسان های دوران اشکانیه! اونا در دربار، میادین عمومی، کاروانسراها و حتی پایگاه های نظامی اجرا داشتن. نقالان با حنجره طلایی داستان های حماسی و ملی رو برای جمعیت بازگو می کردن. گوسان ها کمی باحال تر بودن و در اجراها از سازهای موسیقی، حرکات نمایشی و مسخره بازی استفاده می کردن.

به عنوان داستان نویس، داستان های طنز و سرگرم کننده رو به چاپلوسی ترجیح میدم. دوست دارم درباریان، مقامات، اشراف و بازرگانان طمع کار رو مسخره کنم. پس چه کسی بهتر از چند گوسان شجاع و زبان دراز؟! اونا ترکیبی از موسیقیدان، شاعر، بازیگر، طنزپرداز و داستان سرا بودن. می تونستن به راحتی سرداران و درباریان رو مسخره کنن؛ همین که پادشاه خوشش میومد، نه تنها کسی کاری باهاشون نداشت، غذا و سکه هم به عنوان جایزه می گرفتن!

اشکانیان از نظر مذهبی خیلی سختگیر نبودن و قدرت زیادی به موبدان و روحانیون نمی دادن. می تونستم از این واقعیت برای نوشتن نمایش های هجوآمیز و جنجالی استفاده کنم. گوسان ها آماده بودن به هر کسی از جمله موبدان حمله کنن. برای مثال در یه نمایش با حضور پادشاه در دربار، گوسان می تونست بگه: «موبد بزرگ دزد انبار آذوقه نیست. اون بیچاره فقط یه فیل جنگی بابلی قورت داده!»

نویسنده ایرانی در جنگ های اشکانیان

نویسنده ایرانی در جنگ های اشکانیان

یکی از مصائب نویسنده ایرانی در دوران باستان احتمالا جنگ های متعدد میان قدرت های مختلف بوده. برای مثال میشه به جنگ های ایران و روم اشاره کرد که تموم شدنی نبودن! من دوست ندارم و احتمالا نداشتم به وسیله زخم شمشیر یا تیر خدنگ بمیرم؛ پس باید خودمو به عنوان نویسنده کتیبه ها و اسناد نظامی ثابت می کردم.

دستورات نظامی و پیام های فوری جنگ باید سریع و دقیق نوشته و ارسال میشدن. مثلا اگر کلمه میان رودان رو درست نمی نوشتی، ممکن بود پیک تیزپا دستور رو به جای دیگه ای ببره. اسب های پارتی سرعت عجیبی داشتن و پیک اونقدر سریع می تاخت که نمی شد بهش رسید و گفت منظورم میان رودانه! مگه اینکه پیام جدیدی نوشته و از یه پیک تیزپای دیگه میخواستی اونو به مقصد برسونه! پیک دوم باید حتی سریعتر می رفت تا بتونه از این مشکل بزرگ جلوگیری کنه. محض احتیاط بهتر بود نقشه ای هم برای فرار می کشیدی!

نویسندگی در دوران باستان کاربردهای مختلفی داشت. ممکن بود ازت بخوان پیام هایی برای تضعیف روحیه دشمنان طراحی کنی و روی لوح های چوبی یا فلزی بنویسی. مثلا روم دوباره میخواد به شرق حمله کنه و من به عنوان نویسنده ایرانی باید پیام کنایه آمیزی از زبان پادشاه آماده کنم:

«ای رومیان، آیا در نبرد قبلی توانستید چهره سواران پارتی را ببینید؟! مهم نیست سپرهای شما چقدر بزرگ و درخشان هستن. اینجا باد به نفع ما می وزد! از دریاهای یونان و کوه های آلپ به سرزمین خودتان برگردید. با سکه هایتان برام مردم روم غلات ببرید؛ آن ها گرسنه اند!»

و به این ترتیب تولید محتوا در دوران باستان شکل گرفت!

خلاصه سفر

نویسنده در دوره اشکانیان با چالش چند زبانی مواجه بود و باید کتیبه ها رو به زبان های آرامی، یونانی و پهلوی اشکانی می نوشت. در این دوره تاریخی، نوشته های روی سکه ها اهمیت زیادی پیدا کرد. می شد از این فرصت برای کار در ضرابخانه و دفن چند سکه برای آینده استفاده کرد!

یه راه دیگه برای کسب درآمد، داستان سرایی و اجرای نمایش با همکاری گوسان ها و نقال ها بود. همچنین امکان کار در دربار و استخدام به عنوان نویسنده کتیبه ها و اسناد رسمی و حکومتی وجود داشت. خلاصه نسبت به زمان حال، احتمالش بیشتر بود من از راه نویسندگی درآمد خوبی داشته باشم!

در قسمت بعدی مجموعه طنز نویسنده ایرانی: سفر در زمان به دوره تاریخی دیگه ای (ساسانیان) سفر می کنیم.

این مطلب به صورت اختصاصی برای سایت محتواکرافت تولید و منتشر شده. کپی برداری بدون ذکر منبع مجاز نیست.

این مطلب را به اشتراک بگذارید!

سفارش تولید محتوا

اگه به مطالب اختصاصی با این موضوع / عنوان / کلمات کلیدی / دسته بندی نیاز دارید، می تونید سفارش خودتون رو از طریق لینک زیر ثبت کنید.

مطالب پیشنهادی